Din egen läkare här på sajten

Här kan du titta runt bland tidigare frågor. Behöver du få ett snabbt svar på din fråga, ber vi dig att kontakta Sjukvårdsupplysningen där du bor. För närvarande finns ingen möjlighet att ställa nya frågor.

A-Roquet-2
Annika Roquet är överläkare vid Lungkliniken, Karolinska sjukhuset i Solna och specialist i lungmedicin och allergisjukdomar. Här svarar hon på dina frågor om icke-allergisk astma, allergisk astma, KOL och kronisk bronkit.
 • Får jag svårare och svårare att andas om jag behåller min hund?

  Fråga
  Hej. Jag föddes med astma och är idag 20 år. Jag har en väldigt svår astma och jag har mer eller mindre svårt att andas hela tiden, varje dag. Jag gjorde akupunktur när jag var 9 år och har sen dess haft en katt. Jag har även ridit. Jag verkar tåla min katt och vissa andra katter men har svårare för andra djur som t ex hund. Jag har under några år lidit av depression och inte alls mått bra och jag gjorde något helt crazy nu för någon månad sen.. Jag skaffade en hund och jag har aldrig mått bättre psykiskt. I början gick det ganska bra men nu den senaste veckan har det blivit mer och mer svårt att andas. Jag har en fråga nu; Om jag är astmatiker och nu bestämmer mig för att behålla min hund, hur kommer detta drabba mig? Kommer jag få det svårare att andas tills jag inte längre klarar av att andas självmant?

  Linnea, 20

  Svar
  Hej och tack för din fråga. Det är svårt att säga säkert hur du kommer att reagera i fortsättningen. Det är viktigt att må psykiskt bra. En del vänjer sig faktiskt så småningom vid sina husdjur. Kanske ska du söka upp en allergolog och låta testa dig för pälsdjur.

  Lycka till!

  Hälsningar
  Annika Roquet

 • Tungt att andas in

  Fråga
  Jag fick diagnosen Astma när jag var 5 år gammal. Jag har tagit mediciner mot astma dagligen sedan dess och nu är jag snart 18 år gammal. Den senaste tiden har jag fått svårt att andas, ibland flera gånger om dagen, inte vid något speciellt tillfälle utan det bara kommer och det går oftast över när jag tar min "akut" medicin... Det går bara tungt att andas in, aldrig ut och jag har hört att om man har astma så ska det vara svårt att andas ut och inte in, stämmer det??

  Cariie, 17


  Svar
  Hej Charlie,
  Normalt säger man att det brukar vara svårt att andas ut om man har astma – men det innebär inte att det kan vara både svårt att andas in och ut! Man säger rent generellt att om man behöver ta sin akutmedicin mer än 2 ggr/vecka är man underbehandlad. Nu vet jag inte vilka mediciner du har…

  Mitt råd är att kontakta din doktor för en utredning och ställningstagande till annan medicinering.

  Lycka till!
  Annika Roquet

 • Är det astma jag har?

  Fråga
  Är det astma jag har? Det piper och liksom prasslar i bröstkorgen, men mest piper det så jag har svårt att somna. Jag har inte hosta, svårt att andas eller blir andfådd.

  cs, 50


  Svar
  Hej och tack för din fråga!
  Visst kan det vara astma! Min undran är om du röker? Är allergisk? Har husdjur?
  Kontakta din husläkare för en undersökning och utredning!

  Med vänliga hälsningar
  Annika Roquet

 • Kan vi skaffa hund?

  Fråga
  Hej, jag har en dotter som är fem år. Hon fick astmasymptom vid ett års ålder, vi började då med inhalator dagligen, det övergick sedan till förkyningsastma vid 3 års ålder. Sedan 8-10 månader tillbaka har hon inte haft några symtom alls. Vi har inte använt någon medicin. Kan vi skaffa en hund, staffordshire terrier.

  Thomas, 40

  Svar
  Hej och tack för att du skriver till oss!
  Det är svårt att säga om ni kan skaffa en hund eller inte.
  Är du och din fru allergiska? Om så är fallet är ju risken att din dotter också blir allergisk stor. Om jag vore du skulle jag be att man tar ett prov på din dotter för att utesluta allergi! Har hon en pollenallergi finns det en risk att hon även utvecklar allergi mot pälsdjur men det är inte säkert. Det finns olika åsikter vad gäller pälsdjur när det finns en risk att utveckla allergi. En del studier talar för att det t.o.m kan motverka allergier om man exponeras för djur under uppväxten.

  Mitt råd är alltså:
  Testa om er dotter är allergisk. Om ni bestämmer er för att skaffa hund – be om att få ta hunden 3 månader på ”öppet köp” vad gäller allergi och låt den inte sova i er dotters sovrum.

  Med vänlig hälsning
  Annika Roquet

 • Trött på att må konstant dåligt och vara trött

  Fråga
  Hej, jag har haft astma hela mitt liv och har både allergi-, förkylnings- och ansträngningsastma, men brukar inte märka av det utom vid utsatta tillfällen. Nu i höst har det blivit annorlunda på något sätt, det började med att jag inte kunde sova pga "oros/stresskänsla" i bröstkorgen även om jag var jättetrött konstant. Jag var vaken i upp till 35 timmar som max och sedan somnade jag av utmattning och sov i nästan 20 timmar. Detta pågick i 2 veckor tills jag började ta dubbla doser av min Diskus och Bricanyl två gånger dagligen efter att ha pratat med min moster som är barnläkare. Då blev det lite bättre och oroskänslan försvann, men istället blev jag förkyld och fick väldigt täppta luftrör. Jag gick till vårdcentralen i tron om att jag skulle få träffa en astmaläkare men så var inte fallet, fick istället en kortison-kur på 5 dagar och penicillin i 9 dagar. Förkylningen försvann men jag har fortfarande ont i luftrören+hostattacker och behöver fortfarande ta dubbla doser för att må ok. Vad ska jag göra för att detta ska gå över? Jag är trött på att må konstant dåligt och vara trött nu.

  Isabella, 21

  Svar
  Hej!
  Kontakta din husläkare igen. Man måste försöka ta reda på varför det har blivit så här. Vad har gjort att du mår så mycket sämre i din astma? Be om en lungfunktionsundersökning (spirometri).

  Det låter som du är underbehandlad dvs du behöver mer underhållsbehanding. Kanske en kombination av inhalationskortison och långverkande luftrörsvidgande behandling är något för dig! Ibland kan det ta lite tid innan det vänder men med rätt medicin ska du kunna vara helt besvärsfri.

  Hoppas du blir bättre fort!

  Hälsningar
  Annika Roquet

 • Jag har plötsligt fått små hostattacker

  Fråga
  Jag har plötsligt fått små hostattacker speciellt när jag ska sova. Det blir liksom en sammandragning som kramp i bröstkorgen. När morgonen kommer är det mycket som vill upp och det är inga trevliga saker. På akuten fick jag reda på att om jag varken var rökare eller astmatiker, kunde jag inte ha hosta. Jag fick inhalera Ventolin och fick en massa tabletter Betapred. Sedan blev det bättre. Skall jag be min läkare om en ordentlig utredning för astma? Jag har katt (sover i sängen) och 2 pudlar.

  Inga, 66

  Svar
  Hej och tack för din fråga!
  Det låter som om du hade ett astmaanfall när du kom till akuten. Du ska absolut be om en ordentlig utredning för att utesluta eller bekräfta astma. Det är viktigt att du får rätt och regelbunden behandling. Du behöver också göra en allergiutredning för att undersöka om du har en pälsdjursallergi. Om så är fallet bör förstås inte dina husdjur sova vare sig i din säng eller ditt sovrum.

  Lycka till!
  Annika Roquet

 • Höjer Pulmicort och Oxis pulsen?

  Fråga
  Inhalerar Pulmicort och Oxis 9 micr/dos. Höjer dessa mediciner pulsen? Jag tränar mycket och mår bra med medicineringen, men undrar som sagt över maxpulsen; är den högre med medicinen?

  Moncan, 44

  Svar
  Hej Moncan!
  Tack för att du skriver till oss.
  Pulmicort höjer normalt inte pulsen men behandling med Oxis kan ibland innebära en förhöjd maxpuls. Det är en känd sidoeffekt men långt ifrån alla får besvär eller märker negativa effekter av behandlingen.

  Hälsningar
  Annika Roquet

 • Besvärlig rethosta med slembildning som sitter i

  Fråga
  Jag får besvärlig rethosta med slembildning som kan sitta i 5 - 6 veckor efter en förkylning samt får samma symptom vid kall eller fuktig väderlek. Besvären är värst på nätterna och morgonen när slem har samlat sig. Har pollen- och pälsdjursallergi. Kan jag även ha fått astma? Min mormor hade en invalidiserande astma och jag är mycket rädd att få som hon.

  Liselotte, 39

  Svar
  Hej och tack för din fråga.
  Du skriver inte om du röker eller inte! Om du röker bör du förstås sluta på en gång. Allergiker som röker har stor risk att drabbas av både astma och KOL. Det låter som om du har hyperreaktiva luftrör. Det innebär att man reagerar med hosta och andningsbesvär exempelvis i samband med infektioner och kall, fuktig luft. Man kan också reagera på starka dofter och rök.

  Kontakta din husläkare och be om en lungfunktionsundersökning för att utreda om du har astma eller kanske kronisk bronkit.

  Jag kan trösta dig med att det är väldigt få nuförtiden som har invalidiserande astma. Det finns så mycket bättre läkemedel nu.

  Varma hälsningar
  Annika Roquet

 • Jag har använt Semprex vid behov, vad ska jag ta istället?

  Fråga
  Jag har använt Semprex vid behov, om jag ska träffa någon med exempel hund eller häst. Nu säger dom att den inte finns längre, vad ska jag ta i stället när jag ska besöka någon?

  Marianne Karlsson, 64

  Svar
  Hej!

  Det finns många olika slags antihistaminer receptfritt. Du kan prova Loratadin eller Cetirizin. Ta en tablett minst en timme innan du ska träffa djur som du är allergisk mot!

  Hälsningar
  Annika Roquet

 • En släkting, 19 år, har svårt att andas och hostar när det är kallt ute

  Fråga
  Hej! Jag har en släkting som är 19 år som har svårt att andas och hostar när det är kallt ute. Han har haft det så sedan han var liten. Han blir dålig så ofta fort han har blivit förkyld. Har varit till läkaren men de tyckte inte det var något fel. Men jag tror han har förkylningsastma. Hur går jag tillväga för att hjälpa honom?

  Anna, 39

  Svar
  Hej och tack för din fråga!
  Det låter som om din vän har hyperreaktiva luftrör. Väldigt vanligt med problem under vinterhalvåret. Den kalla luften (även fuktig luft) leder till besvär med hosta andningsbesvär.

  Försök att få kontakt med en astma-intresserad läkare på vårdcentralen. Man bör ju göra en utredning med bland annat lungfunktionsundersökning (spirometri) och sedan göra ett behandlingsförsök med inhalationssteroider.

  Med vänlig hälsning
  Annika Roquet