Svaren på dina frågor

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om hur det är att leva med astma.


 • Ska man tänka på nåt speciellt när man ska resa?

  Nej, inte egentligen. Det går finfint att resa när man har astma så länge du använder samma sunda förnuft som hemma. Glöm inte se till så att du mediciner så det räcker till hela resan, och att du tar dem med dig! Och att du vet vad du gör om du åker till platser som är tuffa när man har astma. Funderar du till exempel på en Grönlandsexpedition eller på att följa med ett klätterlag till Mount Everest ska du nog prata med din läkare först så att du verkligen har koll på läget. Prata även med din doktor innan du provar på dykning. Det kan vara farligt när man har astma.

  Om du ska åka till någon otillgänglig plats kan du be din läkare om ett "akutpaket". Då får du med dig speciella akutmediciner som kan användas om du skulle råka ut för någonting allvarligt där det är långt till närmaste sjukhus.

  Ett bra tips är att du delar upp din medicin i olika väskor och i handbagaget. Så blir du inte av med allt om du blir av med en av dina väskor. Glöm bara inte att alltid ha akutmedicinen nära till hands, i fickan eller i en väska du alltid bär med dig. Trevlig resa!

 • Kan man klappa katter och hundar när man har astma?

  Om du är allergisk mot vissa djur och har så kallad allergisk astma ska du veta vad du gör. En allergisk reaktion kan sätta fart på astman. Därför ska du inte skaffa djur du inte tål, och kanske inte umgås med dem för mycket. Men om du har bra astmabehandling ska det inte behöva vara något akut problem. Det är viktigt att du skiljer på astma och allergi – och behandlar båda på rätt sätt. Astman med astmamedicin och allergin med allergimedicin. Det är inte säkert du kan behandla bort din allergi helt och hållet, men om du sköter din astmabehandling minskar risken att allergin orsakar ett astmaanfall. Alltså, med bra behandling, planering och sunt förnuft kan många som har astma klappa husdjur utan problem. Mysigt.

 • Är astmamediciner med kortison farliga?

  Nej, det är de inte. Man ska vara försiktig med alla läkemedel, men du behöver inte vara rädd för kortison. Din kropp tillverkar ett eget slags kortison. Det kallas för kortisol och är ett hormon som behövs för att du ska kunna leva. Kortisol produceras i dina binjurar och din kropp använder det till många bra saker, bland annat till att stoppa inflammationer. Det är en sorts steroid men har ingenting med anabola steroider att göra och påverkar inte dina hormoner. Kortison används i en mängd moderna läkemedel, till exempel allergimediciner. Många av dem är receptfria.

  Förr i tiden togs astmamediciner som tabletter och sprutor. De innehöll en stor mängd kortison eftersom medicinen måste spridas i hela kroppen (via magen och blodet) innan rätt mängd hamnade i lungorna. Kortison i så stora mängder kunde ge allvarliga biverkningar. Tack vare bättre kunskap och teknik behöver du inte vara rädd för att dagens inhalationskortison ska ge dig allvarliga biverkningar. Moderna astmamediciner innehåller bara en liten mängd kortison som hamnar direkt där det ska verka – i dina lungor och luftvägar.

  Som med alla andra mediciner ska du inte ta mer än du behöver och alltid eftersträva lägsta optimala dos. Be att få en skriftlig behandlingsplan av din läkare. Då vet du hur du ska ta din medicin så att du alltid får den mängd som behövs vid olika tillfällen och perioder.

 • Är astma och allergi samma sak?

  Nej, inte alls. Astma är astma och allergi är allergi. Astma är en kronisk sjukdom som gör att det blir svårt att andas. Sjukdomen orsakas av en inflammation som hela tiden finns i luftvägarna. Allergi är en sorts överkänslighet för vissa ämnen, till exempel pollen, mat eller katt, och märks bara när man utsätts för det man är känslig för. Astma ska behandlas med mediciner avsedda för astma, och allergi med mediciner avsedda för allergi. Ibland är sjukdomarna lätta att blanda ihop eftersom allergiska reaktioner kan sätta igång eller förvärra astma. Det kallas allergisk astma. Du kan få en allergisk reaktion även om du har en välbehandlad astma. Men om du sköter din astma minskar risken för att den allergiska reaktionen orsakar ett astmaanfall. Välbehandlad astma ger ökad frihet oavsett vad du är känslig för.

 • Blir man aldrig av med sina astmabesvär?

  Jodå, det kan man visst bli. Socialstyrelsen säger inte bara att man ska äta bröd, utan också att underhållsbehandling av astma ska göra att man blir besvärsfri. Och många som har astma kan bli av med sina besvär helt och hållet. Så det så. Undantaget är de som har riktigt allvarlig astma eller har gått lång tid utan behandling. Om du får rätt behandling, sköter behandlingen och är rädd om din kropp kan du troligen leva som om astman inte fanns överhuvudtaget. Prata med din läkare, så får du se.

 • Varför ska jag ta medicin när jag känner mig bra?

  Astma beror på en kronisk inflammation som gör dina luftvägar extra känsliga, till exempel mot kyla, förkylningar, ansträngning eller allergener. Inflammationen finns alltid där – därför ska du ta din förebyggande medicin även när du mår bra. Precis som när du borstar tänderna fast du inte har några hål. Annars riskerar du att få skador på luftvägar och lungor som gör astman värre. Medicinen är inte farlig, och du mår mycket bättre i långa loppet av att ta den än av att låta bli.

 • Jag får svårt att andas när jag är ute och dansar, vad beror det på?

  Om ansträngning utlöster astmabesvär kan det bero på att dans är fysiskt krävande. Då ska du tänka precis som när du tränar. Se till att du har bra behandling och en välkontrollerad astma innan du anstränger dig. Ta kanske din luftrörsvidgare innan (fråga din läkare först) och mjukstarta försiktigt. Besvären kan också bero på att dansställen ofta är rökiga. Rök ska du helst undvika. Du kan bli mer motståndskraftig om du har god kondition och är noga med din underhållsbehandling.

 • Min gympalärare vill inte att jag anstränger mig, är det rätt?

  Nej, det är fel inställning. Normalt är det mycket bättre för personer med astma att träna och motionera än att låta bli. Ju bättre kondition du har, desto lättare blir det att hantera astmabesvären. Du upptäcker dessutom eventuella försämringar snabbare och kan åtgärda dem i tid. Om ansträngning utlöster astmabesvär ska du se till att din underhållsbehandling justeras. Då astman är välkontrollerad, dvs den astmatiska luftrörsinflammationen är under kontroll, utlöser ansträngning inga besvär.
  Du bör även berätta för din lärare om du har några allergier och diskutera hur ni ska lägga upp dina lektioner. Om du till exempel har svårt med pollen kan en löprunda i björkskog på våren sätta igång ett astmaanfall. Tänk på att du kanske behöver ta din luftrörsvidgare strax innan du börjar träna (prata med din läkare) och att du ska värma upp långsamt och noggrannt under 10-15 minuter först.

 • Är det farligt att ha sex när man har astma?

  Nej, sex i sig är inte farligt. Om du är allergisk mot latex som finns i kondomer kan du få en reaktion som kan vara riktigt farlig. Om du har kattallergi kan det bara bra att kolla så det inte brukar sova en katt i din partners säng. Annars kan du jämföra sex med vilken fysisk ansträngning som helst. Du kanske behöver ta din luftrörsvidgare strax innan eller efter. Är du osäker, prata med din läkare.

 • Kan alkohol göra astman värre?

  Nej, alkohol kan inte försvåra eller utlösa din astma, såvida det inte är en sort som har en stark lukt eller smak du inte tål. Vissa spritsorter kan innehålla färgämnen som är förbjudna i andra sammanhang och som kan vara allergiframkallande, och därmed orsaka astmabesvär. Men glöm inte att det kan vara svårare att hantera ett eventuellt astmaanfall om du är berusad.