Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp Astrazeneca logotyp

Allergisk astma och djur

Det finns inget som kan ersätta kärleken från ett husdjur. Men hur funkar det egentligen med den lilla hundvalpen eller kattungen om man är allergisk? Här kan du läsa mer om astma och allergi mot olika djur.

Senast uppdaterad:

21 mar 2022

katt sover pa stenmur

Testa dig själv

För att förstå hur stora dina besvär är och hur de påverkar din vardag kan du göra vårt självtest.

Många med astma har någon form av djurallergi. Hur lindriga eller svåra besvär man får? Det varierar. Vissa kan vara allergiska mot sitt eget husdjur utan att märka det. Andra får symtom bara av att träffa någon som har varit i kontakt med djur. Tyvärr finns det inga pälsdjur som är helt allergifria.

Allergi mot hundar

Du kan ha pälsdjursallergi, men ändå ”tåla” vissa hundraser. Tyvärr finns det inga allergivänliga hundar. Man vet dock att nivåerna av allergenet kan variera mellan raserna. Det spelar ingen roll om hunden är lång- eller korthårig. Hos hundar och andra pälsdjur är det nämligen inte själva pälsen som framkallar allergi. Det är hudavskrap och utsöndringar som saliv och urin. Eftersom allergenerna fastnar i pälshåren blir även pälsen allergiframkallande.

Allergener är luftburna eftersom de avges från hunden till luften. Då orsakar de allergiska reaktionerna från lungorna, näsan och ögonen när en allergisk person andas in dem, eller får dem i ögonen.

Allergi mot katter

Allergi mot katter är den vanligaste formen av djurallergi. Alla katter ger ifrån sig allergener i form av luftburna hudavskrap. Kattallergener har en förmåga att finnas nästan överallt. De kan fastna i kläder och finnas i utrymmen där katten aldrig varit, då de sprids i luften. Och de kan finnas kvar i ett hem flera år efter att katten inte finns kvar. Det allmänna rådet är att undvika att skaffa katt om du vet om att du är allergisk mot katter.

Hos vissa kan besvären vara så svåra att det tyvärr inte går att vistas i närheten av en katt. Hos andra är besvären betydligt lindrigare och upplevs mer som obekvämt, till exempel rinnande näsa, nysningar, irriterande hosta eller kliande ögon, näsa och hals.

Kattallergener har en förmåga att finnas nästan överallt. De kan fastna i kläder och finnas i utrymmen där katten aldrig varit, då de sprids i luften.

Allergivänliga djur

Sköldpaddor och ormar brukar fungera bra om man har astma.

Du som har pälsdjursallergi kanske klarar av att ha burfåglar. Det beror en hel del på hur du mår i övrigt. Du kan få problem med fågelmat och spån i buren. Kolla därför upp i förväg att du inte är allergisk.

Sanera ditt hem

Oavsett hur noggrant du sköter din medicinering, så kan det hända att du till sist inte kan ha kvar ditt djur. Då måste du kanske se till att någon annan tar hand om djuret. Lämna bort husdjuret och sanera hemmet så noggrant som möjligt.

  • Rengör alla ytor som djuret har varit i kontakt med
  • Dammsug tygmöbler och använd en dammsugare med HEPA-filter
  • Fukttorka överallt
  • Byt helst ut heltäckningsmattor om du har sådana
  • Byt även ut sådant som innehåller djurhår