Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp Astrazeneca logotyp

Astma, barn och träning

Ditt barn ska kunna göra allt som sina kompisar kan utan problem. Med bra behandling ska hen kunna leva som om astman inte fanns. Tänk bara lite extra på vilka miljöer barnet befinner sig i.

Senast uppdaterad:

21 mar 2022

Testa dig själv

För att förstå hur stora dina besvär är och hur de påverkar din vardag kan du göra vårt självtest.

Bra kondition = lättare vid astma

Om ditt barn har ansträngningsastmabesvär så får hen besvär när hen stressar, springer, cyklar eller tränar. Men lösningen på problemet är inte att sluta röra dig. Tvärtom. Ju bättre kondition hen har, desto lättare blir det att hantera astmabesvär. När konditionen är bättre märker hen dessutom snabbare om en försämring är på väg, och kan agera på den i god tid.

Tänk bara på att ditt barn ska ha bra behandling och en välkontrollerad astma innan hen anstränger sig för mycket. Det är grunden. Tänk också på att ditt barn kanske behöver ta sin luftrörsvidgare strax innan hen börjar träna. Prata med läkaren om detta. Det är också viktigt att först värma upp långsamt och noggrant under 10-15 minuter.

Allergi och jobbiga miljöer

Prata med barnets gymnastiklärare. Om ditt barn har allergier eller astma, berätta det. Särskilt om det finns inslag av ansträngningsutlösta astmabesvär. Diskutera hur ni ska lägga upp lektionerna.

Om ditt barn till exempel har svårt med pollen kan en löprunda på våren sätta igång ett astmaanfall. Eller en lång picknick på en sommaräng som står i blom. Kanske bör ditt barn inte följa med på dessa aktiviteter. Såvida du inte är helt säker på att behandlingen fungerar, och att ditt barn har hög toleransnivå av denna behandling. Då är det bara att köra.

När benen är fulla med spring

När man har barn med astma är det inte alls ovanligt att man blir lite försiktig. Det ska man självklart vara, men med måtta. Om det är någon som mår bra av att röra på sig, sporta och fara omkring på lekplatser så är det just barn med astma. Bara de gör det på rätt sätt.

Tänk bara på att ditt barn ska ha bra behandling och en välkontrollerad astma innan hen anstränger sig för mycket. Det är grunden.

Det är bra att vara i farten

Barn gillar att vara i farten. Träna basket på bakgården, lira hockey med kompisarna eller dansa klassisk balett. Och bara för att ditt barn har astma ska det inte behöva avstå från något som är kul. Tvärtom är det bra att ägna sig åt någon idrott.

Faktum är att det finns en hel massa idrottsmän som presterar toppresultat gång på gång trots att de har astma. Ibland kan det kanske behövas en extra dos av medicinen för att det ska funka. Om ditt barn får astmabesvär under ansträngning kan det vara tecken på:

  • allergener i luften om hen är allergisk
  • underbehandling av astman, eller
  • att medicinföljsamheten inte är optimal

En av de vanligaste orsakerna till ansträngningsastma är att astman inte är tillräckligt bra kontrollerad. Då behöver behandlingen justeras.

Samtidigt får man inte glömma att barn med astma även kan få andnöd som helt enkelt beror på dålig kondition och övervikt, inte på astmabesvären. Ditt barn ska inte avstå från fysiska aktiviteter av rädsla för astmabesvär. Då blir konditionen sämre och en ond spiral utvecklas. Prata med läkaren så kommer ni fram till rätt åtgärd.

Ta det inte lugnt

Förr i tiden uppmanades personer med astma ofta att ta det lugnt. Idag vet man bättre. Det är faktiskt bra att röra på sig så mycket som möjligt om man har astma. Fysisk träning ger bättre kondition. Att träna regelbundet leder för många till mindre astmabesvär. Med rätt behandling och medicin kan ditt barn förhoppningsvis syssla med den idrott hen gillar bäst.