Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp Astrazeneca logotyp

Så använder du din inhalator vid astma

Att använda din inhalator på rätt sätt – det är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att behandla din astma. Olika inhalatorer ska hanteras på olika sätt. Det är dessutom skillnad på en sprayinhalator och en pulverinhalator. Här får du tips om hur du använder och hanterar olika inhalatorer mot astma.

Senast uppdaterad:

21 mar 2022

Testa dig själv

För att förstå hur stora dina besvär är och hur de påverkar din vardag kan du göra vårt självtest.

Undvik vanliga misstag med astmainhalator

En astmainhalator är egentligen inte särskilt komplicerad. Men du bör vara förberedd, och veta hur du hanterar den. Fel teknik och hantering av inhalatorer är nämligen vanliga orsaker till okontrollerad astma.

Här är de vanligaste misstagen med inhalatorer:

 • Fel hantering av inhalatorn under förberedelseprocessen.
 • Fel inhalationsteknik.
 • Fel förvaring av inhalatorn (till exempel i fuktig eller för varm miljö).
 • Utgångsdatumet har passerats.

Så hur ska du hantera din inhalator? Det beror på vilken sorts inhalator du har – spray eller pulver.

Hantera din pulverinhalator

En pulverinhalator levererar medicinen till lungorna i form av ett fint pulver.

Inhalatorer och fuktkänslighet

Förvaringsanvisningar varierar från inhalator till inhalator. Läs bipacksedeln om vad som gäller just din inhalator för att inte riskera att pulvret klumpar sig och försämrar effekten av läkemedlet.

Förvara inte en fuktkänslig pulverinhalator i:

 • Badrummet.
 • Ett kök med dålig ventilation.
 • En träningsväska med fuktig handduk och träningskläder.

Utgångsdatum

Det är viktigt att titta på utgångsdatum för inhalatorn eftersom hållbarheten kan variera beroende på om förpackningen har öppnats eller inte.

Håll reda på datumet då du öppnade förpackningen. Ett tips är att skriva datum direkt på förpackningen eller inhalatorn.

Ladda fram en dos

Du bör också ha koll på hur du laddar fram en dos. Annars finns det risk att du får för lite läkemedel i lungorna. Vissa pulverinhalatorer ska skakas upp och ner några gångar innan dosen matas fram. Andra får man absolut inte skaka. Och med vissa pulverinhalatorer spelar det ingen roll.

Läs bipacksedeln till din inhalator. Där står det exakt hur du ska göra.

Så använder du en pulverinhalator

Under inhalationen ska din haka peka rakt fram. Du ska absolut inte böja den mot halsen, det minskar deponeringen av läkemedel i lungorna.

 1. Ladda fram en dos.
 2. Innan du stoppar inhalatorn i munnen, andas ut så djupt du kan.
 3. Stoppa inhalatorn i munnen och andas in så djupt och kraftigt du kan. Det är viktigt! Då åker nämligen de fina läkemedelspartiklarna hela vägen ner i lungorna.
 4. Ta ut inhalatorn ur munnen. Om inhalatorn innehåller kortison: skölj munnen och spotta ut vätskan.
 5. Glöm inte att regelbundet rengöra inhalatorn enligt bipacksedeln.

Hantera din sprayinhalator

I en sprayinhalator finns läkemedlet i en gasbehållare, blandat med drivgas. Behållaren sprutar in medicinen i munnen när du trycker på den, samtidigt som du andas in.

Utgångsdatum

Även med en sprayinhalator är det viktigt att du har koll på utgångsdatumet. Både för en oöppnad förpackning, och efter att du har öppnat förpackningen. Skriv gärna öppningsdatumet direkt på förpackningen.

Sprayinhalatorer som ska skakas

Vissa sprayinhalatorer ska skakas precis före användning, andra inte. Information om detta finns i bipacksedeln. Om din sprayinhalator ska skakas, är det viktigt att du gör det. Då blandas läkemedlet och drivgasen ordentligt. Annars finns det risk för ojämn dosering av läkemedlet.

Det spelar dock ingen roll om du råkar skaka en sprayinhalator som inte behöver skakas. Inget händer, du kan använda den som vanligt.

Så använder du en sprayinhalator:

Under inhalationen ska din haka peka rakt fram. Du ska absolut inte böja den mot halsen, det minskar deponeringen av läkemedel i lungorna.

 1. Skaka inhalatorn precis innan du ska använda den, om bipacksedeln säger att du ska göra det.
 2. Innan du stoppar inhalatorn i munnen, andas ut så djupt du kan.
 3. Stoppa inhalatorn i munnen och börja andas in långsamt och stadigt. Efter någon sekunds inandning avfyrar du dosen. Fortsätt att andas in långsamt och stadigt, så djupt du kan, så att de fina läkemedelspartiklarna kan ta sig hela vägen ner i lungorna. Detta steg ska ta ungefär 4-5 sekunder, inte mer. Andas inte in för tidigt eller för sent efter att du har tryckt på behållaren.
 4. Ta ut inhalatorn ur munnen. Om inhalatorn innehåller kortison: skölj munnen och spotta ut vätskan.
 5. Glöm inte att regelbundet rengöra inhalatorn enligt bipacksedeln.